Verticaal blijkt nog niet normaal. De voortgang in fase 0


In de vorige Blog schreef ik over ons lumineuze idee om zonnepanelen verticaal te plaatsen. Als eerste project hebben we de kade gekozen aan het verversingskanaal ter hoogte van de Energiecentrale.

Vanzelfsprekend een geweldig idee. Maar zoals vaker bij goeie ideeën, het idee is snel bedacht, enthousiaste figuren springen op, steken elkaar aan en trekken alvast een fles wijn open om het eindresultaat te vieren. Echter daarna komt het edele voetenwerk. Dingen die je niet voorzien hebt, dingen die ingewikkelder zijn dan je dacht. Al gauw heb je dan gedachten zoals: "Waar gaat dit over?", "Wat doen die lui moeilijk", "Hebben ze niks beters te doen?" en "Waar zijn we nou helemaal mee bezig?"


Ik heb het hier over het verschijnsel vergunningen. Een vergunning is een toestemming van de overheid om jou als burger met een idee de gelegenheid te geven jouw idee uit te voeren. 

Dat alleen al! Jouw idee wordt beoordeeld door een stelletje potloodslijpers! En ze begrijpen niet dat dit idee zo uniek is dat ze ter plekke akkoord moeten geven?!
Dat is natuurlijk allemaal waar. Maar na enige bezinning daalt het besef in dat er 17 miljoen mensen met goeie ideeën rondlopen en we er wel voor willen zorgen dat ons landje netjes aangeharkt blijft. Dat het veilig blijft en dat we er geen rotzooi van maken. 

Het lastige is echter dat we ons niet gerealiseerd hebben dat die vergunningen (omgevingsvergunning en watervergunning) zoveel tijd kosten (veel overleggen). En ook geld kosten. Er moeten namelijk ontwerpen en schetsen worden gemaakt om duidelijk te maken wat je precies wilt en hoe dat er uit gaat zien. En dat met een idee wat nog in ontwikkeling is. Lastig. Dus kost veel tijd en ook nog eens geld wat niet begroot is.

We geven het natuurlijk niet op.

We hebben subsidies aangevraagd bij Duurzame Haagse Wijken en bij MAEX. 
Kost ook veel overleg en tijd. Maar het is gelukt !! Chapeau.

Dat betekent dat we geld hebben om plannen te maken en vergunningen aan te vragen. 

Ondertussen zijn we ondanks al dat geklaag hierboven wel keihard doorgegaan en hebben we laten zien dat wij (Coöperatie Haags Opgewekt) een professioneel clubje aan het worden zijn en niet maar wat aan rotzooien. De watervergunning is aangevraagd en er is een aanvraag gedaan voor een beginselverklaring omgevingsvergunning.
We zijn er nog niet, maar we hebben wel al heel veel gedaan om fase 0 door te komen.

En ondertussen is het 1 mei. Dat betekent dat we al vier maanden onderweg zijn. Het komt vast goed.

Populaire posts van deze blog

Verticaal is het nieuwe normaal