Verticaal is het nieuwe normaal

Zonnepanelen zijn langzamerhand een bekend fenomeen. Ze wekken elektriciteit op. Ze staan vaak op platte daken en zijn dan niet zichtbaar vanaf de straat. Ook liggen ze op schuine daken en dan zijn ze wel zichtbaar. Mensen vinden er wat van. Niet mooi of juist goed passend bij het huis. Ook zijn er maniakken die niets liever doen dan naar tellertjes kijken en handenwringend uitrekenen hoeveel ze nu weer bespaard hebben en hoeveel rendement ze op het zuur geïnvesteerde geld hebben gehaald.

De Groene Regentes plaatst ook zonnepanelen. Bij voorkeur op wat grotere daken. Wij noemen dat collectieve zonnedaken en deze zijn bedoeld voor mensen die geen eigen dak hebben of de sores niet willen van al dat gedoe op hun dak en in hun huis. Van een project met een collectieve zonnedak krijgen wij een kick. Zo gauw zich er weer een kans voordoet zie je de Groene Regentesser opspringen om aan de slag te gaan.

Toch zie je dat opspringen niet zo vaak. Het blijkt een taai en moeizaam proces om daken te vinden. Vinden lukt nog wel maar akkoord krijgen van de dak eigenaar is erg lastig. Om die reden hebben we nog maar twee collectieve zonnedaken. Eén op sporthal Gaslaan en één op theater de Nieuwe Regentes. Daar hebben we een jaar of 5 over gedaan. Veel te lang vinden wijzelf.

We blijven trekken en sleuren. Het is echter wel vermoeiend en soms ook wel frustrerend. Fase 0 frustratie noemen we dat. Fase 0 is voor ons de hobbel voor in het project, de rijstebrij berg, waar we doorheen moeten graven om akkoord te krijgen voor het gebruik van een dak. Van fase 0 krijg je grijs haar. Van Fase 0 ga je mopperen. Van fase 0 wordt je depressief…

Nu heeft de gemeente den Haag het plan opgevat om bewoners te stimuleren om na te denken over het verduurzamen van hun wijk. De gemeente heeft de prijsvraag “Energie uit de wijk Challenge” uitgeschreven. 63 inschrijvingen uit heel Den Haag. En wel zes inschrijvingen uit ons eigen Regentesse kwartier.

Eén van deze plannen ontstond tijdens wandeling die nodig was om een fase 0 depressie te bestrijden. Die wandeling voerde langs het fietspad tussen park de verademing en de Uniper centrale. Je ziet 
dan het verversingskanaal met een fraai gerestaureerd kade. Een soort hoge muur. Een muur waar je eigenlijk van alles mee zou kunnen doen. Waarom zou je daar geen zonnepanelen aan kunnen hangen? Er brak een zonnestraal door het dichte wolkendek van de fase 0 depressie.

Maar kan dat wel? Panelen moeten toch altijd schuin staan en naar het zuiden? Ja het kan. Een verticaal paneel wat naar het zuiden wijst, doet het minder goed maar haalt altijd nog 70% opbrengst. En dat is volgens onze afdeling VI (=Vreemde Ideeën) voldoende.
Wat een idioot idee. En idiote ideeën zijn vaak de beste! We hebben dit idiote idee ingediend en tot onze verbazing is deze aanvraag gehonoreerd. Samen met nog 11 andere plannen.
We gaan dus met ondersteuning van de gemeente Den Haag dit plan verder ontwikkelen. 
Kortom, we zijn aan de slag. Als het allemaal lukt hebben we straks een nieuw dak wat verticaal hangt en waar mensen zich op kunnen inschrijven om mee te doen.
Het is overigens wel een “speciaaltje” en het vergt de nodige inzet om dit voor elkaar te boxen. Hoe dit gaat en waar we tegen aanlopen zullen we in volgende Blogs vertellen.

Populaire posts van deze blog

Verticaal blijkt nog niet normaal. De voortgang in fase 0